Veelgestelde vragen (FAQ): OWee algemeen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over de OWee!

FAQ: Algemeen

OWee staat voor ‘OntvangstWeek’. Tijdens deze week zal je veel van de studentenstad Delft leren kennen. Zo maak je kennis met de verenigingen, tour je door de stad, bezoek je bijzondere plekken op de campus en bieden wij jou onvergetelijke feesten. De perfecte kennismaking met jouw nieuwe domein: Delft! 

De Digitale OWee zal plaatsvinden van vrijdag 14 augustus tot zondag 16 augustus. Houd deze data dus vrij!

Ja, het is belangrijk dat je je thuis voelt in de stad waar je gaat studeren. Doordat je in een week zoveel kan zien van wat Delft te bieden heeft, kan iedereen zijn of haar eigen plekje vinden.

Een eerstejaarsweekend vindt meestal plaats in het weekend voor de OWee en wordt georganiseerd vanuit de studieverenigingen. Tijdens dit weekend leer je vooral je studiegenoten kennen. Meestal stel je dit weekend ook een OWee-groepje samen met vrienden die je op het eerstejaarsweekend hebt gemaakt. Als je niet naar je eerstejaarsweekend kan, maar wel deelneemt aan de OWee, zorgen wij ervoor dat je in een willekeurig OWee-groepje met medestudiegenootjes wordt geplaatst.

Het eerstejaarsweekend is bedoeld voor de nieuwe studenten van jouw opleiding, wordt georganiseerd door de studievereniging en vindt meestal niet plaats in Delft. Na dit weekend begint de OWee. In de OWee leer je studenten van andere studies, de stad, campus en verenigingen kennen tijdens allerlei gave activiteiten!

Ja, dat raden we je zeker aan! De OWee draait niet alleen om feesten en verenigingen, maar ook om het leren kennen van Delft. Zo organiseren we een tour over de campus, een challenge door de stad Delft, een informatiemarkt en een sport- en cultuurdag. Je leert deze week veel mensen kennen. Of je nou uiteindelijk bij een studentenvereniging gaat of niet, het is altijd fijn om je studententijd te starten met vrienden om je heen!

Als je wordt uitgeloot voor je studie mag je altijd nog de OWee lopen. Echter raden wij het aan om dan de introductieweek van je tweede-keuze-studie te gaan doen. Je kan je afmelden voor de OWee door ons een mailtje te sturen. Bij afmelding krijg je je geld terug minus de administratiekosten. Afmelden kan tot en met 11 augustus. Hierna kunnen wij je geld helaas niet meer terugstorten.

De OWee is dan juist voor jou bedoeld! Deze week volg je met je OWee-groepje het programma. Dit groepje bestaat uit tien aankomend eerstejaars die zich in precies dezelfde situatie bevinden. Ze zijn allemaal nieuw in Delft. Als je mensen wilt leren kennen is deze week dus perfect voor de start van jouw nieuwe fase! Er zit altijd wel iemand tussen waarmee jij het kan vinden!

Een paar Delftse studies worden in combinatie met een andere universiteit gegeven. Molecular Science & Technology of Life Science & Technology vinden deels plaats in Leiden, voor Nanobiologie zit je soms in Rotterdam. Begin je aan de studie Klinische Technologie dan is je studie gecombineerd met beide steden!

De introductieweek van Delft, Leiden en Rotterdam zou je kunnen combineren. Als je dus gedeeltelijk in een andere stad zit of niet de El Cid, Eureka en OWee wil lopen, is het handig om te kiezen voor de stad die jou het meeste aanspreekt of waar je wilt gaan wonen.

Ja, je mag zeker meedoen aan de OWee als je onder de 18 jaar bent. Je krijgt dan een speciaal 18- bandje. Let er op dat tijdens de gehele week de normale Nederlandse wet- en regelgeving geldt. Meer informatie over het alcoholbeleid van de OWee kan je vinden onder het kopje ‘Alcoholbeleid’ op pagina 14 in de BINAS. 

Ja, zeker! De OWee is voor alle aankomende studenten van de hogescholen en de universiteit in Delft. Het wordt steeds gebruikelijker om als HBO-student de OWee te lopen. Vorig jaar waren er 430 HBO-studenten die de OWee liepen.

Een OWee-groepje telt tien aankomende studenten en twee mentoren. Met dit groepje volg je jullie eigen OWee programma. De mentoren hebben al een jaar of meer in Delft gestudeerd, dus zij weten alles in de stad te vinden. 

Online inschrijven voor de OWee is mogelijk tot zondag 9 augustus 23:59. 

Tijdens de OWee worden aangepaste maaltijden aangeboden voor mensen met bepaalde allergieën. Onder andere voor: vegetariërs, glutenallergie, lactose-intolerantie en notenallergie. Als je een andere allergie hebt kan je met ons contact opnemen om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Bij grote verenigingen komen in september vaak veel kamers vrij. Als je dus van plan bent om je in te schrijven bij een grote vereniging kan je ervoor kiezen om even te wachten met het zoeken van een huis. Ben je dit niet van plan en wonen je ouders ver van Delft, dan is het slim om voor of tijdens de zomer een kamer te zoeken.

Alles wat gevonden wordt komt terecht bij het infopunt. Je kunt hier vragen naar het specifieke voorwerp dat je verloren bent.

De OWee is bedoeld om alle verenigingen te leren kennen en je in te schrijven bij de vereniging die jou aanspreekt. Sommige verenigingen hebben een ledenstop; als je je hier wil inschrijven moet je niet te lang wachten. Je inschrijven bij een vereniging kan vaak alleen tijdens de OWee, zowel overdag als ’s avonds is dit mogelijk. Als je lid wilt worden, maar je kan niet bij de OWee zijn, neem dan contact op met deze vereniging.

Dit is een periode waarin nieuwe leden van een studentenvereniging elkaar en de vereniging leren kennen. De invulling en duur van deze tijd verschilt per vereniging, maar meestal start deze aansluitend aan de OWee, dus op maandag 24 augustus. Als je van plan bent je in te schrijven voor een vereniging is het handig de week na de OWee vrij te houden. Tussen de OWee en de kennismakingstijd is het mogelijk om naar huis te gaan en je spullen van de OWee in te ruilen voor spullen voor de kennismakingstijd.

Na je aanmelding krijg je een bevestiging. In augustus krijg je vervolgens een brief met meer informatie over de week. Verder kan je van tevoren de OWee app al downloaden waar het programma in komt te staan en nog veel meer. Op deze manier kun je je alvast verheugen op alle leuke activiteiten die je te wachten staan!

In geval van nood bel je 015-2788888 op de TU Delft Campus. 

Indien je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie, (seksuele) intimidatie, Stalking of discriminatie, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon ongewenst gedag van de TU Delft. Deze contacten zijn altijd vrijblijvend, vertrouwelijk en de anonimiteit is gewaarborgd.

Wat is de rol van de externe vertrouwenspersoon? Zij:

 • Zorgt voor adequate opvang van personen die te maken hebben met ongewenst gedrag
 • Biedt een luisterend oor
 • Kijkt eerst met de melder naar een oplossing in de informele sfeer
 • Bespreekt met de melder welke andere opties er zijn
 • Begeleidt de melder, maar alleen wanneer de melder dit zelf wenst
 • Kan een melder ook wijzen op andere hulpverlenende instanties of zorgprofessionals
 • Heeft geheimhoudingsplicht

Wat is NIET de rol van de externe vertrouwenspersoon? Zij:

 • heeft geen hiërarchische relatie met de TU Delft als werkgever. Ze fungeert als een onafhankelijke en vertrouwelijke adviseur
 • vervult niet de rol van "bemiddelaar" tussen partijen
 • onderzoekt geen klachten en hoort geen getuigen. Het gaat er niet om “de waarheid” op tafel te krijgen, maar om de melder te voorzien van de juiste middelen om de situatie aan te pakken
 • neemt het gesprek niet over. Het is aan de melder om te handelen naar de hulp, tips en trucs die de adviseur biedt.

Contact
De vertrouwenspersoon ongewenst gedrag, Sandra van der Hor, is telefonisch te bereiken via 06-21170603, en per mail via s.vanderhor@tudelft.nl

 

Vragen stellen kan altijd aan het OWee-Bestuur via de website, social media (instagram en facebook) of via een mail naar info@owee.nl.

FAQ: Deelnemers

Jazeker, dit jaar vindt er een OntvangstWeek (de OWee) plaats voor alle aankomende studenten die aan de TU Delft gaan studeren. Dit zal, door de omstandigheden rondom de coronacrisis, er anders uit gaan zien dan alle vorige jaren. Het OWee-bestuur is druk bezig met het opzetten van een alternatieve OWee.

Het volledige OWee programma is beschikbaar op https://owee.nl/programma. De OWee vindt online plaats in het weekend van 14-16 augustus en in de week van 17-23 augustus.

De inschrijvingen van de OWee en de Eerstejaarsweekenden zijn al vanaf 15 julie open. Deze blijven open tot 9 augustus, dus wees er niet te laat mee!

De BINAS (Belangrijke Informatie Naar Aankomende Studenten) werd naar alle aankomende TU Delft studenten in de week van 10 juni verstuurd. Als je de BINAS nog niet hebt ontvangen, kan je contact opnemen via info@owee.nl.

FAQ: Mentoren

De week voor de OWee vinden de mentorendagen plaats. Hier hoor je aanwezig te zijn. Vlak voor de OWee hoor je of je mentor wordt of niet.

Ja, de mentorendag(en) zijn verplicht. Deze vinden altijd de week voor de OWee plaats. Als je deze dag niet aanwezig kan zijn kan je helaas geen mentor worden. Er dient minimaal 1 mentor aanwezig te zijn van het mentorkoppel.