Veelgestelde vragen (FAQ): OWee algemeen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over de OWee!

Deelnemers

OWee staat voor ‘OntvangstWeek’. Tijdens deze week zal je veel van de studentenstad Delft leren kennen. Zo maak je kennis met de verenigingen, tour je door de stad, bezoek je bijzondere plekken op de campus en bieden wij jou onvergetelijke feesten. De perfecte kennismaking met jouw nieuwe domein: Delft! 

In verband met de maatregelen omtrent het COVID-19 virus zal de OWee dit jaar in een andere vorm plaatsvinden dan de afgelopen 46 edities. Wij zijn op dit moment hard op zoek naar de mogelijkheden voor een waardige introductieperiode voor aankomende studenten, maar dit kost tijd. Zodra wij meer informatie hebben over de vorm van OWee 2020 zullen wij jullie hier via deze website, alsook onze sociale mediakanalen, over informeren 

Ja, het is belangrijk dat je je thuis voelt in de stad waar je gaat studeren. Doordat je in een week zoveel kan zien van wat Delft te bieden heeft, kan iedereen zijn of haar eigen plekje vinden.

Een eerstejaarsweekend vindt meestal plaats in het weekend voor de OWee en wordt georganiseerd vanuit de studieverenigingen. De data van de eerstejaarsweekenden kan je vinden op de pagina ‘Data eerstejaarsweekenden’ verderop in deze BINAS. Tijdens dit weekend leer je vooral je studiegenoten kennen. Meestal stel je dit weekend ook een OWee-groepje samen met vrienden die je op het eerstejaarsweekend hebt gemaakt. Als je niet naar je eerstejaarsweekend kan, maar wel deelneemt aan de OWee, zorgen wij ervoor dat je in een willekeurig OWee-groepje met medestudiegenootjes wordt geplaatst.

Het eerstejaarsweekend is bedoeld voor de nieuwe studenten van jouw opleiding, wordt georganiseerd door de studievereniging en vindt meestal niet plaats in Delft. Na dit weekend begint de OWee. In de OWee leer je studenten van andere studies, de stad, campus en verenigingen kennen tijdens allerlei gave activiteiten!

De Ladies Intro valt op dinsdag 11 juni 2019. Deze dag is speciaal bedoeld voor de aankomende studentes. Met een groepje meisjes van je toekomstige studie ga je allerlei verschillende workshops doen die georganiseerd worden door de studenten-, sport- en cultuurverenigingen. Op pagina 15 in de BINAS vind je meer informatie.

Ja, dat raden we je zeker aan! De OWee draait niet alleen om feesten en verenigingen, maar ook om het leren kennen van Delft. Zo organiseren we een tour over de campus, een challenge door de stad Delft, een informatiemarkt en een sport- en cultuurdag. Je leert deze week veel mensen kennen. Of je nou uiteindelijk bij een studentenvereniging gaat of niet, het is altijd fijn om je studententijd te starten met vrienden om je heen!

Schrijf je alsnog in en kom vooral de dagen die je kan toch naar de OWee. Elke dag is weer heel anders en fantastisch om mee te maken. Op zondag 18 augustus krijg je de gegevens van je mentor en je sleep-inn huis via sms. Laat hen even weten welke dagen je er wel en welke dagen je er niet bij zal zijn.

Als je wordt uitgeloot voor je studie mag je altijd nog de OWee lopen. Echter raden wij het aan om dan de introductieweek van je tweede-keuze-studie te gaan doen. Je kan je afmelden voor de OWee door ons een mailtje te sturen. Bij afmelding krijg je je geld terug minus de administratiekosten. Afmelden kan tot en met zondag 11 augustus. Hierna kunnen wij je geld helaas niet meer terugstorten.

De OWee is dan juist voor jou bedoeld! Deze week volg je met je OWee-groepje het programma. Dit groepje bestaat uit tien aankomend eerstejaars die zich in precies dezelfde situatie bevinden. Ze zijn allemaal nieuw in Delft. Als je mensen wilt leren kennen is deze week dus perfect voor de start van jouw nieuwe fase! Er zit altijd wel iemand tussen waarmee jij het kan vinden!

Een paar Delftse studies worden in combinatie met een andere universiteit gegeven. Molecular Science & Technology of Life Science & Technology vinden deels plaats in Leiden, voor Nanobiologie zit je soms in Rotterdam. Begin je aan de studie Klinische Technologie dan is je studie gecombineerd met beide steden!

De introductieweek van Delft en Rotterdam kan je niet combineren omdat deze tegelijk plaatsvinden. De introductieweek van Delft en Leiden zou je wel kunnen combineren. Als je dus gedeeltelijk in Rotterdam zit of niet de El Cid en OWee beide wil lopen, is het handig om te kiezen voor de stad die jou het meeste aanspreekt of waar je wilt gaan wonen.

Ja, je mag zeker meedoen aan de OWee als je onder de 18 jaar bent. Je krijgt dan een speciaal 18- bandje. Let er op dat tijdens de gehele week de normale Nederlandse wet- en regelgeving geldt. Meer informatie over het alcoholbeleid van de OWee kan je vinden onder het kopje ‘Alcoholbeleid’ op pagina 16 in de BINAS. 

Ja, zeker! De OWee is voor alle aankomende studenten van de hogescholen en de universiteit in Delft. Het wordt steeds gebruikelijker om als HBO-student de OWee te lopen. Vorig jaar waren er 430 HBO-studenten die de OWee liepen.

Nee, zeker niet! De OWee is er voor iedereen, of je nou wel of geen alcohol drinkt. Tijdens al onze evenementen zal er altijd fris en 0.0% bier te verkrijgen zijn. Jaarlijks doen studenten die geen alcohol drinken met veel plezier mee aan de OWee. Laat je hier vooral niet door weerhouden! Drink je niet frequent, toch 100% student!  

Ja! De meeste activiteiten zijn niet intensief dus daar kan je gewoon aan deelnemen. Mocht je toch twijfelen over je deelname aan de OWee, neem dan tijdig contact met ons op via info@owee.nl of 015-2786709. Dan kunnen wij er rekening mee houden.

Een OWee-groepje telt tien aankomende studenten en twee mentoren. Met dit groepje volg je jullie eigen OWee programma. De mentoren hebben al een jaar of meer in Delft gestudeerd, dus zij weten alles in de stad te vinden. Het nachtprogramma is vrij te kiezen en kan je samen met je groepje, of los van je groepje beleven.

Als jij nog geen huis hebt in Delft, regelen wij je slaapplek tijdens de OWee. Bij het aanmelden voor de OWee kan je aangeven of je in een studentenhuis in Delft wilt blijven slapen, wat wij je sterk aanraden! Doordat je in Delft blijft slapen kan je ook het avondprogramma optimaal meemaken. Daarnaast leer je op die manier nog meer studenten kennen die al bekend zijn met Delft als studentenstad. Het huis waar je blijft slapen heet je sleep-inn huis. Op de zondag van de OWee krijg je te horen in welk huis jij bent ingedeeld.

Nee, de OWee is geen ontgroening. De OWee is voor alle studenten in Delft en alle onderdelen zijn op vrijwillige basis toegankelijk. Je bent tot niets verplicht.

Op donderdag is het ook nog mogelijk in Delft avond te eten. Je kunt je inschrijven voor een Tour des Restaurants of je kunt ervoor kiezen bij een vereniging te gaan eten. Voor beide opties kun je je inschrijven bij het infopunt. Een kaartje voor de Tour des Restaurants kost €20,-.

Voor de Kroegentocht op dinsdag (€7,50) en de Tour du Restaurants op donderdag (€20,-) kun je bij het infopunt kaarten kopen. Voor de Delft City Escape en de Backstage Campustour kun je je op Base Camp inschrijven. Als je dit leuk lijkt, wees er dan op tijd bij! Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

Online inschrijven voor de OWee is mogelijk tot 16 augustus 23:59. Daarna is er op zondagmiddag en maandagochtend een late-inschrijvers balie op de campus van de TU Delft. Sommige eerstejaarsweekenden hebben een limiet op het aantal deelnemers. Om deze reden is het handig om je zo snel mogelijk (eventueel na de lotingsuitslag) in te schrijven voor het eerstejaarsweekend.

Deelname aan de OWee kost €80,-. Voor dit geld krijg je de hele OWee ontbijt, lunch en avondeten, toegang tot alle activiteiten, toegang tot alle studenten-, sport- en cultuurverenigingen, een slaapplaats in een studentenhuis, een OWee shirt en tas, gadgets en nog veel meer!

Bij je aanmelding kun je ervoor kiezen munten te kopen. Eén munt kost €1,50 en de afname begint vanaf 5 munten. Deze munten kun je gebruiken voor consumpties tijdens de activiteiten van de OWee (niet de activiteiten bij verenigingen). Tijdens de OWee kun je altijd nog meer munten kopen.

Tijdens de OWee worden aangepaste maaltijden aangeboden voor mensen met bepaalde allergieën. Onder andere voor: vegetariërs, glutenallergie, lactose-intolerantie en notenallergie. Als je een andere allergie hebt kan je met ons contact opnemen om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Een slaapzak, matje/luchtbed, kussen, toiletspullen en je teddybeer. Is het handig om een fiets mee te nemen? Ja, maar dit is niet noodzakelijk. De meeste activiteiten zullen op loopafstand van elkaar gehouden worden. Er is een aantal bedrijven in Delft waar je fietsen kan regelen voor de OWee.

Bij grote verenigingen komen in september vaak veel kamers vrij. Als je dus van plan bent om je in te schrijven bij een grote vereniging kan je ervoor kiezen om even te wachten met het zoeken van een huis. Ben je dit niet van plan en wonen je ouders ver van Delft, dan is het slim om voor of tijdens de zomer een kamer te zoeken.

Alles wat gevonden wordt komt terecht bij het infopunt. Je kunt hier vragen naar het specifieke voorwerp dat je verloren bent.

De OWee is bedoeld om alle verenigingen te leren kennen en je in te schrijven bij de vereniging die jou aanspreekt. Sommige verenigingen hebben een ledenstop; als je je hier wil inschrijven moet je niet te lang wachten. Je inschrijven bij een vereniging kan vaak alleen tijdens de OWee, zowel overdag als ’s avonds is dit mogelijk. Als je lid wilt worden, maar je kan niet bij de OWee zijn, neem dan contact op met deze vereniging.

Dit is een periode waarin nieuwe leden van een studentenvereniging elkaar en de vereniging leren kennen. De invulling en duur van deze tijd verschilt per vereniging, maar meestal start deze aansluitend aan de OWee, dus op vrijdag 23 augustus. Als je van plan bent je in te schrijven voor een vereniging is het handig de week na de OWee vrij te houden. Tussen de OWee en de kennismakingstijd is het mogelijk om naar huis te gaan en je spullen van de OWee in te ruilen voor spullen voor de kennismakingstijd.

Na je aanmelding krijg je een bevestiging. In augustus krijg je vervolgens een brief met meer informatie over de week. Verder kan je van tevoren de OWee app al downloaden waar het programma in komt te staan en nog veel meer. Op deze manier kun je je alvast verheugen op alle leuke activiteiten die je te wachten staan!

Mentoren

De week voor de OWee vinden de mentorendagen plaats. Hier hoor je aanwezig te zijn. Vlak voor de OWee hoor je of je mentor wordt of niet.

Ja, de mentorendag(en) zijn verplicht. Deze vinden altijd de week voor de OWee plaats. Als je deze dag niet aanwezig kan zijn kan je helaas geen mentor worden. Er dient minimaal 1 mentor aanwezig te zijn van het mentorkoppel.